KLAMER, VAN EGDOM EN PLAT TRIATLETEN VAN HET JAAR

 In Nieuws, NTC Sittard, Paratriathlon, RTC Sittard

Ten overstaan van een vol NTB-congres kregen Rachel Klamer en Jorik van Egdom vandaag de prijzen voor triatlete en triatleet van het jaar. Jetze Plat werd voor het vierde jaar op rij uitgeroepen tot paratriatleet van het jaar. Youri Keulen werd gehuldigd als talent van het jaar. Hans van der Linden is gekozen tot agegrouper van het jaar.

Beste Nederlandse triathlonprestatie op de Spelen
Met haar tiende plek wist Rachel Klamer afgelopen zomer in Rio de beste Nederlandse triathlonprestatie ooit te leveren op de Olympische Spelen. Daarnaast was er een persoonlijke doorbraak met voor het eerst een podiumplek in de World Triathlon Series: tweede in Hamburg. Rachel Klamer ontving voor de derde maal de Thea Sybesma award.

Eerste wereldkampioen Olympische Afstand
Als eerste Nederlander ooit wist Jorik van Egdom een WK-titel op de Olympische Afstand te veroveren. In de categorie tot 23 jaar was de Veenendaler de sterkste in Cozumel. Daarnaast werd hij derde op het WK Run Bike Run en eerste op het EK. Van Egdom won ook de ETU Sprint Cup in Rotterdam en ht NK Sprint Triathlon in zijn eigen woonplaats Veenendaal. Hij ontving de Rob Barel award, genoemd naar de oud toptriatleet, die trainer is van Van Egdom.

Plat en Schipper geëerd
Behalve zijn vierde award als paratriatleet ontving Jetze Plat, winnaar van Paralympisch goud in Rio, ook benoemd tot Lid van Verdienste. Dezelfde eer was weggelegd voor Geert Schipper, die Paralympisch zilver won. Paratriathlon debuteerde dit jaar op de Spelen. Plat werd daarnaast ook wereldkampioen paratriathlon in Rotterdam. Youri Keulen kreeg uit handen van Henk Klerkx de Gijs Klerkx award voor talent van het jaar. Hans van der Linden, die zowel zijn agegroup H70 op het EK als het WK Ironman won, werd onderscheiden als agegrouper van het jaar.

Het NTB-congres werd voor het laatst in het Huis van de Sport in Nieuwegein gehouden. NTB-directeur Rembert Groenman kondigde aan dat de NTB in 2017 verhuizen. De nieuwe locatie is nog niet bekend. Papendal (Arnhem) of Utrecht zijn de plekken die onderzocht worden, lichtte Groenman toe. Het congres met 150 bezoekers opnieuw ‘uitverkocht’. In de ochtenduren werd de nieuwe kledingpartner Forte Sportswear gepresenteerd.

Leave a Comment