Zes landgenoten naar eerste Worldcup in Kaapstad

 In Nieuws, NTC Sittard

WINDHOEK – Terwijl de winter in Nederland nog even terugkeert, kijkt het NTC Triathlon al uit naar de seizoensopener, die aankomend weekend plaatsvindt in de Zuid-Afrikaanse plaats Kaapstad. In het verleden vond hier meerdere malen een World Triathlon Series wedstrijd plaats. Dit jaar is een Worldcup de opening van het internationale seizoen. Er komen zes Nederlanders in actie zaterdag.

De reis naar Kaapstad zal betrekkelijk kort zijn voor de Nederlandse delegatie, die al bijna drie weken in Afrika is. In Namibië werd een trainingsbivak opgeslagen. Het was voor het eerst dat de Nederlandse ploeg daar in de winter heen ging. Op 1750 meter hoogte werd onder leiding van Louis Delahaije en Jordi Meulenberg een wedstrijdspecifiek blok afgewerkt op hoogte. De groep kreeg gezelschap van Richard Murray en Thomas Springer.

Nieuwe cyclus
Voor veel atleten die zaterdag in actie komen, begint een nieuwe Olympische cyclus. Begin maart starten de World Triathlon Series en de Worldcup in Kaapstad is het eerste meetmoment, om te kijken hoe het met de vorm is na de winter. Rachel Klamer mag meteen denken aan een hoge klassering en punten voor de wereldranglijst, want de Beuningse atlete is als tweede geplaatst. Alleen de Japanse Ai Ueda, vorig jaar derde in het WK-klassement, gaat haar voor. Kirsten Nuyeskan in Kaapstad waardevolle ervaring opdoen, in wat haar tweede Worldcup zal worden. Voor Jeanine Kocken wordt Kaapstad het debuut op het wereldtoneel bij de elite.

Sparringpartners
Bij de mannen zijn de ogen van het thuispubliek gericht op Richard Murray. De Zuid-Afrikaanse partner van Rachel Klamer is gebrand om voor eigen volk te winnen, al zal hij dan in elk geval zijn als eerste geplaatste landgenoot Henri Schoeman af moeten zien te houden. Voor Nederland komen Marco van der Stel, Jorik van Egdom en Menno Koolhaas in actie. De drie trainden veel samen de laatste tijd en met sparringpartners Murray en de voor Oostenrijk startende Thomas Springer proberen ze hun niveau op te schalen richting mondiale top. Zaterdag is een eerste kans zich te bewijzen en tegelijkertijd kostbare punten te vergaren, die toegang tot de World Triathlon Series moeten verzekeren.

Op het programma staat zaterdag een Sprint Triathlon. Voor de vrouwen klinkt om 13.45 (lokale tijd, in Nederland 12.45 uur) het startschot en de mannen beginnen om 15.30 (14.30 uur in Nederland) aan hun wedstrijd.

Leave a Comment