Het WK voor studenten door Marije Dankelman

 In Nieuws, NTC Sittard, RTC Sittard

Na een mooi weekend in Kalmar keert Marije Dankelman terug naar Nederland. Ze vertelt over haar race en ervaringen.

Moe maar voldaan na een weekend racen in Kalmar. Hier vond het WK voor studenten plaats, waar een leuke sfeer hing en waar ik heel veel nieuwe atleten heb leren kennen. Ik mocht met trots uitkomen voor Fontys Paramedische Hogeschool.

De Nederlandse delegatie bestaat uit negen atleten en een coach. Leuke groep voor een tripje naar Zweden waar we op donderdagavond aankwamen. 

Na de parcoursverkenningen en openingsceremonie op vrijdag staat op zaterdag het individuele WK over de sprintafstand op het programma.
Er moet in een zo goed als rechte lijn 750 meter gezwommen worden. Tijdens de wedstrijd kom ik al gauw aan de linkerkant te liggen en word ik steeds verder naar de buitenkant geduwd. Dwars door alle waterplanten heen bereik ik na bijna 10 minuten de kant. Het zwemonderdeel is nét niet goed genoeg om de aansluiting met de kopgroep te maken, maar deze groep is nog wel in zicht. Het fietsparcours is een uitdaging in de stromende regen met spekgladde kasseien en bochten waar ik nogal wat valpartijen verwachtte… De eerste ronde geef ik alles om samen met mijn fietsgroep bij de kopgroep aan te sluiten. Eerst verwachtte ik eigenlijk dat dit ook gaat lukken, maar helaas verliezen we toch veel te veel op de kasseienstroken en ook de ronde erna verliezen we terrein. Uiteindelijk sluit zelfs de groep achter ons aan en moeten gaan wisselen in een grote groep. 
Het loopparcours is erg leuk. Allerlei verschillende ondergronden, trappetjes, heuveltje, etc. Ik vind snel mijn ritme en kan er de laatste 100 meter nog drie atleten uit sprinten. De organisatie had 5080 meter uitgezet en met een looptijd van 17:53 minuten zal dat het niet helemaal zijn geweest, maar weet ik wel dat ik tevreden kan zijn met mijn looponderdeel. Ik finish op een 24e plaats op zo’n 3 minuten van de winnares.

Op zondag mocht ik samen met Jardy van den Heuvel, Sophie van der Most en Pim Venderbosch nog een keer starten in de team relay. Elke atleet legt hierbij ombeurten een supersprint af. Omdat ik het na de race op zaterdag erg koud had en ook nog eens meteen een doping controle had, heb ik totaal geen cooling down gedaan. Niet zo verstandig, want mijn benen deden pijn en ik heb volop afgezien, máár ook genoten van de team relay. We behaalden zelfs een mooie 9e plaats. ️

Leave a Comment