Paratriathlon

De paratriathlon is vanaf 2016 een sport op de Paralympische Spelen. In het opleidingsprogramma van de NTB bereiden de topatleten zich voor om hier bij te kunnen zijn. Viermaal per week wordt er gezamenlijk getraind door de atleten, die daarnaast een individueel programma volgen. Daarnaast wordt er regelmatig in Sittard getraind met de atleten van het NTC en de weekendopleidingen van de NTB.

In RIO2016 zijn er drie ‘medal events’ voor de vrouwen en mannen actief geweest. Dit waren de klassen: Mannen PT1 (rolstoelatleten), PT2 (lopende atleten met zware beperking) en PT4 (lopende atleten met minst zware beperking) en Vrouwen PT2, PT4 en PT5 (atleten met een visuele beperking). Vanaf 2017 is er een verandering in de klassen doorgevoerd die geresulteerd heeft in een extra klasse voor de lopende atleten (PTS2, PTS3, PTS4 en PTS5) en daarnaast nog de PTWC  (wheelchair atleten) en PTVI (visual impaired atleten). Men (IPC en ITU) heeft het voornemen om eind 2017 duidelijkheid te geven welke klassen er in 2020 in Tokyo deel zullen nemen. Wij hopen uiteraard alle klassen!

Evenementen

De officiele Paralympische triathlon gaat over 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen of handbiken en 5 kilometer lopen of wheelen. De paratriathlon is één van de weinige sporten waarbij er sprake is van volledige integratie in de reguliere sport. Veel triathlonevenementen staan open voor deelname van paratriatleten. Het is wel belangrijk om voor inschrijving contact op te nemen met de betreffende organisatie of het parcours geschikt is.

Elk jaar wordt er door de NTB het officiële Nederlands Kampioenschap Paratriathlon aan een wedstrijdorganisatie toegekend.

Op uitnodiging van de NTB kan er aan internationale topwedstrijden deelgenomen worden in de elite of open klasse. Daarnaast worden er elk jaar een Europees- en wereldkampioenschap georganiseerd. Bij de World Paratriathlon Series, World Cup Paratriathlon events en internationale kampioenschappen kunnen punten gescoord worden voor de belangrijke World Paratriathlon Ranking.

Voor wie is paratriathlon?

Paratriathlon is als wedstrijdsport toegankelijk voor de sporter met een fysieke of visuele beperking die binnen één van de zes, door de ITU, vastgestelde klassen valt:

  • PTWC (H1 en H2): rolstoelatleten
  • PT2 t/m PT5: lopend atleten
  • PT5 (B1 en B2/B3) visueel beperkte atleten

Uiteraard zijn deze klassen er voor zowel de vrouwen als de mannen.

Voor deelname aan wedstrijden in Nederland is een nationale classificatie nodig via de NTB. Bij deelname aan internationale wedstrijden volgt een internationale classificatie door de ITU. Voor deelname aan het NK en internationale wedstrijden is daarnaast een NTB-wedstrijdlicentie verplicht.